Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2017 22:56 - Технология на оглупяването
Автор: domograph Категория: Новини   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
2



Окупирани сетива Павел Ташев
Share on Facebook Tweet on Twitter Окупирани сетива

Живеем в свят, в който има толкова много проблеми, че сякаш са направени нарочно, за да ни държат на страна от същественото. Със сигурност забелязвате, колко много информация се излива всеки ден. Информация с тонове и все проблематична. Информация, която сякаш не иска да ви остави на мира, а иска непрекъснато да създава паника и тревожност у вас.

Това за мен е “окупация” на сетивата, а времето…то си минава.

Наскоро гледах филма “1984”, захванал съм да чета и книгата. Филмът е твърде плитък в сравнение с книгата, както обикновено, но там има една много интересна теза, която горе долу гласи следното. Държавата, която има за цел централизиране на властта в една малка група от хора за сметка на всички други, не може да оцелее ако не създава правилните обстоятелства за това. В случая хората трябва да имат затъпени сетива, за да не могат да обмислят и преценяват и също така те трябва да имат врагове, които да ги застрашават всеки един ден (глад, тероризъм, финансови проблеми, проблеми в работата, проблеми в семейството, нелогични решения на парламента и прочие).

Само се огледайте, колко гениално е всичко. Медии, които бълват филтрирана и изопачена информация, вредна храна, която буквално променя биохимията на мозъка ни, фалшиви вестници и статии в Интернет, които само разсейват вниманието. Има една китайска поговорка, която гласи, че ако не можеш да измислиш бойна стратегия за врага си, залей го с безсмислени новини и слухове, и той сам ще се обърка. Какво ще стане ако ви дам 1000 учебника по математика, в които има 1000 различни теории как се смята 1+1? Най-вероятно няма да станете добър математик.

Заобиколени сме от глупави предавания, плоски филми и малоумни песни, които имат за цел само да ни затъпят. И всичко това се плъзга по повърхността на тънкото усещане, че нещо не е наред, но сякаш всичко си е наред. Така и трябва да бъде, защото гениалната манипулация е тази която не създава усещане за манипулация. Завоалирано от идеала за демокрация, където всеки има свобода на словото и действията, но всъщност това е илюзия, защото свободата, която ни е дадена е вкарана в едно условие. Условието да упражняваме свободната си воля в конкретни рамки.

Не мога да се въздържа да не цитирам едно френско проучване по социална психология (Източник – 1), което се провежда някъде във Франция. Абсолютно непознат човек ви спира и иска от вас пари за автобусен билет. След многократни тестове, групата психолози откриват ключови думи, чието споменаване от непознатия водят до двойно покачване на вероятността вие да му дадете пари за билет.

Какви са магичеките думи открити от психолозите? Думите са: “но ти си свободен да приемеш или да откажеш”. Да ви напомня на нещо? Често ще чуете речи, в които са вкарани фразите “вие сте свободни”, “ние живеем в свободно общество”, “демокрация” и прочие глупости.

Вероятно има много начини за управление на обществото, но в случая ще споменем само два, “информационна завеса” и “информационна мъгла”. При първият имаме тотална липса на информация, но тя поражда въпроси, защото информация липсва, а това е странно. Вторият тип е по-добър, защото при него имаме много и всякакви информация, но тя сама по себе си е противоречива, хаотична. Ентропията (хаоса) на тази информация е изключително висок. Но все пак в резултат се създава лъжливото усещане за информираност и яснота. Затова тя е по-добро оръжие за контрол на обществото.

Започвам да си мисля, че ние живеем в един огромен театър в буквалния смисъл на думата, а не преносния. Всички политици, всички агресии, всички събития, всичко…абсолютно всичко е проектирано, написано и се играе. Това е най-големият театрален сценарии, който някога е писан и на който сте ходили…дори си плащаме билета всеки ден. Това е най-голямото театрално представление с хиляди и милиони актьори. Някой от тях са чели сценария и го играят съвсем целенасочено, други са участници в постановката, но не са напълно на ясно, че участват, а трети са декори и статисти. Но всички ние сме част от този театър, който се нарича Земя. И този театър е измислен от някой или нещо и се играе с такава прецизност, че швейцарските часовници са светлинни години назад.

Не знам, каква може да е точната цел на всичко това, но едно е ясно. Сетивата ни са замъглени, ние сме глупави, а времето си минава.

Способността на индивида да отсява, да анализира, да се образова (притежаването на критично мислене), е един от най-силните инструменти за противовес на това замъгляване.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: domograph
Категория: Политика
Прочетен: 38898
Постинги: 23
Коментари: 21
Гласове: 1606
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031